Besinlerle İlgili Garip İnanışlar !

Eylül 3, 2008 at 11:34 am 1 yorum

Yıllar boyunca bazı besinler ve kalorileri hakkında çeşitli bilgiler kulaktan kulağa yayıldı durdu. İnsanlar tuhaf inanışlar içine girdi. Acaba bunlardan kaç tanesi doğru ?

İnanış: Greyfurt kalori yakar ! Sabah aç karnına greyfurt suyu içmek lazım!

Gerçek: Evet, herhangi bir besinin sindirimi sırasında vücut daha az enerjiye gereksinim duyabilir. Fakat hiçbir besinin “kalori yakma, yağ eritme” gibi bir özelliği yoktur.

İnanış: Margarin, tereyağa göre daha az kalori içerir!

Gerçek: Katı margarin ve tereyağın kalori içeriği aynıdır. Tüm yağların 1 gramının kalorisi aynıdır. Sadece yağ asit örüntüsü farklıdır.

İnanış: Yatmadan önce tüketilen bir dilim pasta, öğleyin tüketilene göre daha çok şişmanlamaya etkisi olur!

Gerçek: Besinin kalorisinde tüketim zamanı bir fark yaratmaz. Tüketim zamanı fark etmeksizin, alınan kaloriler vücutta aynı etkiyi gösterir. Hangi besin olursa olsun fazla miktarda tüketildiğinde vücutta yağ olarak depolanır. Vücudumuzun kaloriyi kullanım şeklinde de zamanın pek etkisi yoktur. Yapılan araştırmalar, zamanında yenilen öğünlerin (özellikle kahvaltının) yağ alımını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

İnanış: Kızarmış ekmek daha az kalori içerir !

Gerçek: Bu inanış birazcık hayal ürünü. Ekmeğin kızartılması sadece lezzetini ve yapısını değiştirir, kalorisini azaltmaz. Aynı inanış kepek ekmeği için de var. Kepek ekmeği kalori içermiyor sanılıyor o yüzden diyette kepek ekmeği yazılıyor istediğimiz kadar yiyebiliriz psikolojisine giriyor hastalar. Kepek ekmeği ile beyaz ekmeğin bir dilimin kalorisi aynıdır. Sadece kepek ekmeği beyaz ekmeğe göre daha fazla posa içerir ve daha uzun süre tok tutar.

İnanış: Patates ve ekmek şişmanlatır !

Gerçek: Her iki besin de karbonhidrat kaynağıdır. Bu besinler tek başına fazla kalori içermezler. 1dilim ekmek ve 1 orta boy patates 68 kalori içerir. Fakat,  yağlı soslar ve kızartma olarak tüketildiğinde daha fazla kalori içerirler ve bu kalori de harcanamadığında size kilo olarak geri döner. Krema, tereyağ, mayonezle tüketildiğinde doğal olarak kalorileri artacaktır ve kilo yapacaktır.

 

 

Entry filed under: Diyet ve Sağlık. Tags: , , , , , , , , , , , .

Ramazanda En Sık Karşılaşılan Sağlık Sorunu: Reflü ! Az Yemek İçin Küçük İpuçları

1 Yorum Add your own

  • 1. zuhrecelen  |  Eylül 4, 2008, 7:25 pm

    YEDİ-YİRMİDÖRT DİYET VE BESLENME DANIŞMANLIĞI, KİŞİSEL GELİŞİM ve EĞİTİM HİZMETLERİ
    Rıhtım cad. Tayyareci Sami sok. Çamkök İşhanı No:8 daire:8,Sahilde Kızılay ve Saray Muhallebicisinin arka paralel sokağı, en üst kat, KADIKÖY
    Telefonlarımız:
    05057675885 – 05333738123 – 02163476003

    Cevapla

Yorum bırakın

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Son Yazılar

Popüler Yazılar

Eylül 2008
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930